maanantai 25. huhtikuuta 2016

katsaus perusvarusteisiimme

Seuraavaan retkeemme on aikaa, niin ajattelin, että voisin kirjoitella hieman millaisella varustuksella lähdetään pidemmille päiväretkille ja millaisia varusteita otetaan yleensä mukaan reissuillemme..


VAATETUS


päälle puetaan tietenkin mahdollisimman mukavat ja kelin vaatimat vaatteet.. toistaiseksi meillä ei ole mitään kaatosateita osunut kohdalle joten ollaan pärjätty pitkälti tavallisilla ulkoiluvaatteilla


-kengät Nilkkaa tukevat vaelluskengät (Vellulla on ollut halvat ihan Lidlistä 20€ ja Ramilla sitten vähän paremmat noin 60-80€ Haltin kengät) nyt Vellullakin on seuraavalle reissulle vähän parempaa Seppälää eli Salomonin lyhytvartiset vaelluskengät ja Salomonin pitkävartiset vaelluskengät ja molemmat goretex-kalvolla.. nice!!


-housuina on ollut tuulta ja pikkusateet kestävät ulkoiluhousut , tulipa ensimmäinen reissu tehtyä ihan perus työhousuissakin ja hyvin pärjäsi.. Seuraavalle reissulle Vellu laittaa Lundhagsin Traverse ulkoiluhousut (veden ja tuulenpitävät + tuuletus) ...can´t wait!!

-paita / takki on yleensä sillain että hengittävä T-paita (kesällä se riittää) kylmemmällä ilmalla Vellu on käyttänyt tuon päällä teknistä pitkähihaista paitaa ja jos on tarve niin siihen päälle sitten vielä jokin verkkatakki tai tuulipuvun takki tai muu vaikka kuoritakki / ulkoilutakki.. näissä se ei ole meidän mielestä niin justiinsa.. kyllä varmasti on kivempi vaeltaa huippuhengittävissä ja vedenpitävissä varusteissa, mutta kun ei olla mitään viikon reissuja tehty ei varusteilla ole niin hirveästi väliä.. mun mielestä ihmisten harhaluulo että ei voi lähteä kun ei ole varusteita..


- päässä meillä on normaalisti sellaiset putkihuivit jotka on ollut kyllä ihan loistavat.. ei ole liian kuumat, mutta kuitenkin antaa hieman suojaa tarvittaessa korville ja esim. hirvikärpäset ei päässyt mönkimään tukkaan kiinni niin helpolla.


-käsissä ei ole mitään ellei ole vilpoista ja toistaiseksi mitään sauvakävelysauvoja ei olla käytetty.


RINKKAAN


-teltta (2 hengen McKinley Vega 2). Vähän parempi kupoliteltta siis kuin perinteiset festariteltat, mutta ei tällä kyllä missään lapin tuntureissa tai semmoisissa pärjäisi.. hyvin tilaa kahdelle , mutta miinusta tulee siitä ettei teltassa ole kunnollista suojaa varusteille. pitäisi pitää vettä 2000mm ja painoa 2,8kg


-Makuupussi kelin mukaan.. ihan jotain alle 20€ makuupusseja löytyy ja Ramilla on  joku haglöfsin parempi 3 vuodenajan untuvapussi.. pussit painaa varmain jotain reilun kilon tms..


-makuualustoina ihan solumuovisia alustoja.. 1 tai 2 per nokka miten itse haluaa


- itse rinkka : Vellulla isoveljeltä saatu 25-vuotta vanha (mutta vain muutamana vuotena käytössä ollut) arviolta 60 litrainen putkirinkka ja Rami osti tokalle reissulle 60-80€ maksaneen 60litran rinkan.. ollaan huomattu että vaikka Ramin rinkka o uusi ja hieno ja modernin näköinne, niin siihen saa paljon huonommin ulkopuolelle kiinnitettyä mitään tavaroita kun taas vellun rinkkaan saa jokapuolelle mitä vaan, mutta ankara miinus tulee olkaimien paksuudesta (ohuet) ja rintalenkin puutteesta sekä lantiovyön kapeudesta. kuvassa vellun rinkka lähtökuopissa talvireissuun jonka takia 2 makuupussia ja useampi makuualusta.


muita tarvikkeita mitä otetaan AINA mukaan on esimerkiksi:


-Puukot ja monitoimityökalut (leatherman),
-Sytkärit ja tikkuja (nykyään myös sytytysrauta),
-Ensiapupakkaus (mihin ollaan itse pakattu mielestämme tarpeelliset sen varalta että jalka taittuu tai iskee mahatauti, kyykäärme haukkaa jalkaan kiinni yms.) ,
-Ruokailuvälineet (molemmilla muoviset astiastot ja lusikka, veitsi haarukka )
-Alueen kartta + kompassi
-Puhelimille vara-akut / laturit
-Vaihto/varavaatekerta + extrasukkia (pakattuna movikassiin)
-Jätesäkki
-Retkiruoat + juomat (näistä tarkemmin myöhemmin)
-Retkikeitin (trangia saatu Vellun isoveljeltä) + polttoaine
-Leirikengät (lenkkarit tai crocsit)
-+ sitten pirusti kaikkea oman maun mukaan esim: otsalamppu ja taskulamppu, retkikirves, vaijerisaha, kamera, narua, jeesusteippiä, muistiinpanovälineet , kertakäyttösadetakkeja, onkilaitteet, sytytyspaloja, kännykät luonnollisesti jne.. varmaan paljon muutakin turhaketta tulee raahattua mukana :)




Yleensä yön yli reissulle rinkka painaa noin 15-25kg riippuen miten jaettu tavarat keskenämme.. vettä meillä on aina liikaa mukana, samoin täytyy muistaa että itse rinkka, teltta ja makuupussit on sellaisia että jos olisi rahuloita näistä saisi äkkiä puolet painosta pois. Ei se ole haitannut pätkääkään vaikka rinkka on painanut reissuilla.. se on ollut meille alusta asti selvää että kamaa on liikaa mukana ja sen kanssa on vaan selvitty..
kivempi että varaudutaan kaikkeen, kun se että värjötellään jossain puun alla lätimärkinä tai vielä viddumaisempaa että jos lähetty sillä ajatuksella ,että oltas laavussa yötä ja se onkin täynnä väkeä.. siksi aina teltta mukana..


voin joskus tässä kirjotella syväluotaavammankin tarinan näistä kuvineen , mutta nyt tuli tälläinen tarina :)


<a href="http://www.bloglovin.com/blog/14867265/?claim=92322zsckvp">Seuraa blogiani Bloglovinin avulla</a>





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti